onsdag 28 september 2011

250 000 för en förlorad barndom

Ikväll bestämde sig regeringen - flera hundra personer ska, förutom en offentlig ursäkt, få 250000 i ersättning av regeringen för övergrepp som de utsattes för i sina fosterfamiljer under åren 1920-1980. Är det första gången du hör talas om detta, klicka på länken och lär dig mer! Sedan kan du ställa dig frågan: Är regeringens beslut ett rimligt beslut?
DN-artikel om regeringens beslut

måndag 26 september 2011

Poltisk vilde?

Dagens nyhet: En sverigedemokrat har blivit en "politisk vilde". Va? Vad är det, kanske ni undrar? Läs mer här:

SvD om den politiska vilden

onsdag 21 september 2011

Höstbudgeten har anlänt!

Igår gick statsminister Anders Borg "budgetpromenaden" till riksdagen för att presentera höstbudgeten. En lite stramare, "snålare" budget vilket motiverades av ett osäkert internationellt ekonomiskt läge.
Hela budgeten hittar du här
Det har varit flera nyhetsinslag och artiklar med efterföljande debatter. Här hittar du ett urval:
DN:s analys av budgeten
Aktuellt 20/9
Göteborgspostens sammanfattning av budgeten

måndag 19 september 2011

Backa och brottsligheten

Om ni håller på med Brott och Straff eller Media, passar det senaste avsnittet av "Uppdrag granskning" bra att se på och diskutera. Programmet handlar om brottsligheten i stadsdelen Backa i Göteborg, och vad polisen och samhället gör åt problemet. Efter ni har sett programmet kan ni diskutera orsakerna till brottslighet utifrån programmet och boken, men ni kan också diskutera journalistiken: Ger Janne Josefsson en rättvis bild av Backa, tycker ni? Vilka intervjuar han, och hur?

Reportaget hittar du här:
Uppdrag granskning - Från Backa till Brixton

onsdag 14 september 2011

Minnen från den 11:e september

Ni har säkert inte missat, att i söndags var det minnesdag för den 11:e september 2001 när två plan körde in i tvillingtornen World Trade Center i New York. Det har varit en uppsjö av radioprogram, artiklar och nyhetsreportage kring detta. Själv fastnade jag för en dokumentär på SVT, som handlar om vad som hände kring presidenten och hans närmaste krets samt borgmästaren i New York när det stod klart för dem att de var utsatta för ett terrorangrepp. Du hittar dokumentären här:
Dokument utifrån: Dagen som förändrade världen

Spela roll - bloggen har startat!

Hej, det här är första inlägget i Spela roll - bloggen. Vi som har gjort läromedlet hoppas att ni kommer att uppskatta innehållet i både boken och webben.
Nu kör vi!