torsdag 29 mars 2012

Sveriges utrikesminister avgår!

Det händer inte varje dag, att en svensk utrikesminister avgår.
Läs mer här och fråga dig själv: varför avgår ministern? Vad tror du?

söndag 25 mars 2012

onsdag 21 mars 2012

Filmtips: Margin Call

Vad hände egentligen under finanskraschen några år sen? Hade den kunnat undvikas, och vems var felet? Ni kanske har sett dokumentären Inside job som handlar om just detta. Margin call är inte en dokumentär, det är en spelfilm som ställer viktiga moraliska frågor: Om du jobbar på en bank som du vet sitter på värdelösa investeringar, varnar du då kunderna eller försöker du att bli av med dem så snabbt som möjligt? Här hittar du en recension av filmen:
SvD: Högsta betyg

måndag 19 mars 2012

onsdag 14 mars 2012

Kony-filmen

Har du sett filmen om Joseph Kony? Han anklagas för brott mot mänskligheten för sådant som hans rebellarmé gjort i Uganda, och filmen har spridits miljontalsgånger via Youtube, Facebook och andra medier. Det har dock blivit en intressant källkritisk diskussion kring filmen, vad ska man lita på? Nedan följer några artiklar som tar upp ämnet. Se filmen, läs artiklarna och försök bilda dig en egen uppfattning!
Youtube - Kony 2012
Kony skapar förvirring
En debatt helt utan vinnare
Kony 2012 på gott och ont

måndag 12 mars 2012

Nyhetstest vecka 10

Dags för ett nytt nyhetstest, denna gång från SVT:
SVT veckoquiz vecka 10

måndag 5 mars 2012

Putins Ryssland

Så var det klart - Vladimir Putin är ny president i Ryssland. Man får sitta max 12 år i rad som president i Ryssland, men Putin har redan varit president tidigare - mellan 2000-2008! Kanske har du hört eller läst om att Putin har fått mycket kritik den senaste tiden. Kolla in länkarna nedan, så lär du dig mera:
Putin anklagas för valfusk
SR; Flera gripanden i Ryssland efter valet
Putins ryssland är inte som förr

söndag 4 mars 2012

Länktips: Mediekompass

Att hänga med i vad som händer i medievärlden - och dessutom tolka, värdera och analysera den - är en viktig del i Samhällskunskap. Sajten Mediekompass görs av Tidningsutgivarna, tidningsbranschens organisation. Här finns både lektionstips, nutidskryss och en nyhetsbevakning kring mediernas värld. Kolla gärna in den!
Mediekompass

Nyhetstest vecka 9

Dags för veckans nyhetstest, lycka till!
SvD:s nyhetsquiz vecka 9

torsdag 1 mars 2012

Vad händer i Syrien?

Varje dag hör och ser du på nyheterna om döda civila i Syrien, nu senast från den belägrade staden Homs. En diktatur som slår ner protester från sitt folk med grovt våld. Vad handlar det här om, och vad gör omvärlden? Kanske tycker du att det är svårt att få en överblick över händelserna. Länkarna nedan hjälper dig med det.
SVT: Över 7000 soldater i Homs
Fokus: Kidnappad revolution
Godmorgon Världen: Krisen i Syrien