onsdag 29 augusti 2012

Aktuell diskussion: HIV

En aktuell diskussion just nu är den om hur HIV-positiva behandlades i Sverige under 1980-talet. Anledningen är Jonas Gardells nya bok "Torka aldrig tårar utan handskar", som handlar om HIV-epidemin i Sverige. Gardell menar att vi Sverige tror att vi är liberala och tillåtande, men exempelvis behandlingen av dem som insjuknade i HIV under 80-talet visar på motsatsen.


Läs mer om Gardells bok och lyssna på P3 dokumentär om HIV-skräcken . Fundera sedan på om du tycker att det är annorlunda idag, och i så fall varför.

måndag 27 augusti 2012

Nyhetstest v.34

Det har varit en hektisk nyhetsvecka, kolla om ni har hängt med - denna gången med hjälp av GP:
GP:Nyhetskollen v34

onsdag 22 augusti 2012

Pussy riot och yttrandefriheten

Ni kan väl inte ha undgått att höra talas om Pussy Riot, bandet som dömdes till två års fängelse i Ryssland efter att ha genomfört en konsert/protestaktion i Frälsarkyrkan i Moskva. Du kan läsa om domen här. Hur kunde det bli så här, är Ryssland en demokrati eller en diktatur ledd av Vladimir Putin? Lyssna på det här radioreportaget för att fördjupa dina kunskaper!
Vill du läsa en intressant artikel som sätter händelsen i ett större perspektiv, kan du läsa en artikel från New York Times.

söndag 19 augusti 2012

Nyhetstest för vecka 33

Här hittar ni en länk till ett nyhetstest: Kommer ni ihåg vad som hände förra veckan?
DN;s nutidstest v.33

Ny termin, nygammal blogg!

Hej och välkomna tillbaka till ett nytt läsår! Som ni kanske ser har bloggen bytt namn, detta för att bloggen numera publiceras på alla Gleerups samhällskunskapswebbar. Vi kommer att fortsätta att publicera nyhetstest, filmtips, intressanta artiklar och annat som står att hitta på webben så att lärare och elever på det sättet kan få en större aktualitetskoppling till ämnet. Lycka till med skolarbetet!