söndag 30 september 2012

torsdag 27 september 2012

Se "Bully"!

"Bully" är namnet på en prisbelönt amerikansk dokumentär. Den följer fem barn i USA som har fått sina liv förstörda pga mobbing, och frågan som naturligtvis ställs är: Hur är det möjligt, när mobbningen är så uppenbar för alla? En stark dokumentär, som lockar till diskussioner.
Se den här:
Dox: Bully

måndag 24 september 2012

Nyhetstest v.38

Varje vecka länkas det i denna blogg till ett nyhetstest, för att du enkelt ska kunna se hur väl du har hängt med i den senaste veckans nyheter:
Nyhetstest v.38

torsdag 20 september 2012

Höstbudgeten

Idag presenterar Anders Borg höstbudgeten för riksdagen. I länken nedan kan du se hur pengarna fördelas: Vad väljer regeringen att satsa på, och varför? Och varifrån kommer pengarna?
SvD om höstbudgeten

onsdag 19 september 2012

Riksdagen har öppnat!

Igår skedde det, riksdagen högtidliga öppnande för arbetsåret 2012-2013. Pompa och ståt, och inte minst regeringsförklaringen där statsministern berättar hur han ser på Sverige och omvärlden samt hur regeringen kommer att utforma sin politik det närmaste året. Klicka in på länkarna nedan, och tänk efter: stämmer statsministerns bild av verkligheten överens med din? Vad säger "experterna"?
Riksdagen: Riksmötets öppnande
Sveriges radio om öppnandet
SvD: De har något som andra saknar
Aftonbladet: Löfven spökar i Reinfeldts manus

söndag 16 september 2012

Puh, mycket som hände i veckan...

... kommer du ihåg allt?
DN;s nutidstest v.37

Det där med källkritiskt läsande....

Ooops! Även stora dagstidningar kan publicera diagram som ger en fel bild av, i detta fall, opinionsläget. Bilden nedan är fotograferad ur GP:s söndagsupplaga, och det är sajten http://www.mediebruset.se/ som har granskat. Alltså en god idé att läsa siffrorna, inte bara kolla på staplar och diagram.

måndag 10 september 2012

Fria!

Äntligen! De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson har blivit benådade från sin Etiopiska fångenskap efter 14 månader! Det bekräftar Etiopiska utrikesdepartementet idag. Men hur var det nu, varför satt de där... Med följande länkar kan du ta reda på mer:
SvD: Schibbye-Persson släpps
DN: Detta har hänt
Sveriges radio om Etiopiensvenskarna
Svt om svenskarna

onsdag 5 september 2012

"Vi kan inte fortsätta på det här viset"

De senaste veckan har aktivister från bl.a. Greenpeace och Fältbiologerna protesterat mot företaget Nordkalks avverkning av delar av Ojnareskogen på Gotland. Nu har avverkningen avbrytits i väntan på en dom i Högsta Domstolen. Som en kommentar till denna konflikt har Lars Lindström skrivit en krönika i Expressen, "Vi kan inte fortsätta på det här viset". Läs krönikan, och reflektera: Håller du med, och i så fall: Vad ska vi göra åt det?

söndag 2 september 2012

Nyhetstest v.35

Som alltid, en länk till ett nyhetstest för att komma igång med veckan:
DN:s nutidstest vecka 35

Bra program om brott och straff!

Missa inte UR:s program Justitia. Ett bra, kunnigt program om brott och straff. Det senaste programmet handlar om den kniviga juridiken som uppstår när ett brott görs i grupp. Hur ska man fördela ansvaret?