torsdag 29 november 2012

Skräckscenario: Jorden 4 grader varmare

Förra veckan kom en rapport från världsbanken, som befarar att jorden kommer att bli 4 grader varmare om 50 år om vi inte gör något åt klimatet. Läs artikeln nedan, håller du med författaren? Tror du att det är möjligt att förhindra krisen som målas upp i artikeln?
AB: När jorden blivit 4 grader varmare

måndag 26 november 2012

Pedagogen Rosling

Professor Hans Rosling har gjort sig känd över hela världen för sina pedagogiska föredrag som ofta handlar om utvecklings - och fattigdomsfrågor. Igår var han igång i Svt:s Agenda och visade sin pedagogik när han förklarade var man ska sätta in insatser för att förhindra fattigdom och global uppvärmning.
Kolla här:
Rosling om fattigdomsbekämpning

söndag 25 november 2012

Nyhetstest v.47

Veckans nyhetstest, denna gången från GP

Dokumentärvecka om fattigdom

Svt är denna vecka med i en världsomspännande satsning som heter "Why poverty?" som ska belysa fattigdomen i världen, framförallt med flera dokumentärfilmer. Ett utmärkt tillfälle att sätta sig in i frågan, varför inte tillsammans med din klass?
Svt: Why poverty?

onsdag 21 november 2012

Vad händer i Israel och Gaza?

Konflikter mellan Israel och Palestina har blossat upp igen, och det är inte alltid lätt att få en överblick över händelserna och bakgrunden till dem.
Här har ni därför några bra länktips:

Nyhetsbevakning och fakta från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Sveriges radios Utrikesbevakning

söndag 18 november 2012

Nyhetstest

MYCKET händelserik vecka, eller hur? kolla om du har hängt med:
SvD quiz vecka 46

Lär dig och undervisa med TED-Ed!

Hej, någon gång har ni kanske varit inne på TED, en sida med massor av spännande föreläsningar. Nu finns även TED-Ed, som i Education. Där kan du titta på föreläsningar och olika lektioner och svara på frågor. Och det är också väldigt lätt att skapa sina egna "flippade" lektioner!

onsdag 14 november 2012

Om rasism och kvinnofientlighet

Ni har säkert inte missat videon som Expressen fick tag i, som ledde till att Sverigedemokraten Erik Almqvist fick avgå. Videon, som visar en onykter Almqvist som säger minst sagt olämpliga saker både till Soran Ismail och en kvinna, lämpar sig för analys och eftertanke:
- Vad är det som är rasistiskt och kvinnofientligt i Almqvists ord och uppträdande?
- Kan det t.o.m. vara olagligt att uttrycka sig på det viset som Almqvist gör?
- Sverigedemokraterna hävdar att de inte är att rasistiskt parti, vad tycker du? Kan man göra skillnad på vad man säger som privatperson och i offentliga sammanhang när man företräder ett politiskt parti?

söndag 11 november 2012

Nyhetstest v.45

Dags för ett nutidstest igen, denna gång från DN:
DN:s nutidstest v.45

Om livet som president

Ok, det har varit mycket USA den senaste tiden på bloggen... Den här artikeln är mycket läsvärd, den handlar kort och gott om hur det är att vara president. Läs och fundera: Vilken bild ger artikeln av Obamas vardag? Är den som du hade föreställt dig den?
Obama´s way

torsdag 8 november 2012

Grundkurs i penningpolitik

Kolla in programmet Svenska händelser om krisen 1992! Dels får du en ekonomisk historia från 1950 och framåt, dels får de en liten grundkurs i ekonomi. 1992 höjde Riksbanken räntan till 500%!!! Hur var det möjligt, varför blev det så?

onsdag 7 november 2012

Analys av valet i USA

Det är ju inte direkt svårt att hitta information om det amerikanska valet, men just därför får ni ett urval här på bloggen: Ett TV-avsnitt, ett radioavsnitt och en artikel

SVT: Frågorna som Obama måste lösa
SR: Varför vann Obama?
SvD: USA har valt en europeisk väg
Aftonbladet: Nu måste Obama välja nästa strid

söndag 4 november 2012

Nyhetstest v.44

Dom flesta av er har väl haft höstlov nu, så det kanske går sämre den här gången....?
Nyhetsquiz v44, SvD

Öppet brev skapar debatt

Det är inte lätt för en enskild människa att göra sig hörd och förändra saker i samhället, men då och då lyckas en "vanlig" människa skapa debatt. Anna Berglund, 26 år, skrev ett öppet brev till Fredrik Reinfeldt på Svt:s debattsida om sin bostads - och livssituation. Statsministern har inte hört av sig (än) men andra politiker har hakat på. Du kan läsa mer om det på Annas blogg. Läs brevet och titta in på hennes blogg, och tänk på att även du kan delta i debatten!