onsdag 27 mars 2013

Texter att diskutera: Strukturer mot individ

En av de hetaste debatterna i Sverige är just den om den svenska rasismen: Är personer med utländskt utseende diskrimenerade? Finns det strukturer som gör att den som är född med utländskt utseende har det mycket svårare än någon med ett mer "svenskt" utseende. I artikeln nedan sammanfattas debatten, där finns också länkar till de mest omdiskuterade artiklarna, skrivna av Jonas Hassen Khemiri och Jasenko Selimovic.
SR om debatten

söndag 24 mars 2013

Nyhetstest v.12

Veckans nyhetstest hämtar vi från DN

En buss för vita...

Ett bussbolag på Åland delade denna vecka upp passagerarna i två olika bussar på väg till färjan: En med människor med vit hudfärg och en med "färgade" människor. Du kan läsa om det här. Naturligtvis får inte sånt förekomma, och det kan bli tal om en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen. Sätt dig in i fallet!

onsdag 20 mars 2013

Billström och blågögdheten

Migrationsminister Tobias Billström har hamnat i ett ordentligt blåsväder den här veckan efter en intervju där han menade att de som gömmer flyktingar inte alltid är "blonda och blåögda". Varför sa han så? Du kan läsa och höra intervjun här. Efter hård kritik från olika håll, bl.a. från Aftonbladet, gick statsministern ut och kritiserade Billström. Tycker du att Billström ska avgå, och kan man kalla hans uttalande för rasistiskt?

måndag 18 mars 2013

Glömd vår?

Kommer ni ihåg den arabiska våren? Egypten störtade sin diktator, demokratin skulle komma och allt skulle bli bra.... eller? En artikel från FOKUS visar det som ofta händer i revolutioner: Själva revolutionen är ofta inte problemet, utan det är att komma överens efter revolutionen som är svårt...

Nyhetstest v.11

Veckans nyhetstest hämtar vi från SvD

torsdag 14 mars 2013

Journalister och källkritik

Vi pratar ju jämt i skolan om hur viktigt det är med källkritik, men hur källkritiska är de som har till sitt jobb att ge oss nyheter? Mikael Kowalski från Filmpedagogerna i Göteborg har skrivit ett inlägg där han visar på hur fel det kan bli när journalister inte bedriver källkritik. Du hittar den här

tisdag 12 mars 2013

En skola i molnet?

Titta på den här inspirerande föreläsningen: Sugata Mitra ställer våra föreställningar om vad en skola är på ända, och uppmanar oss att skapa SOLE, Self Organized Learning Enviroments. Ta dig tid och titta på föreläsningen, och tänk efter: Tror du att det fungerar?

söndag 10 mars 2013

torsdag 7 mars 2013

TV-licens utan TV?

Sedan SVT börjat streama (sända) sina alla sina program live över internet, har en delikat fråga uppkommit? Ska man betala TV-licens om man inte har en TV, men t.ex. en dator eller en iPad? Det anser Radiotjänst, som har börjat kräva in sådana avgifter. Du kan läsa om det här. Vad tycker du om det? Finns det något annat sätt att utforma licensen på? Vad är det som är bra med just s.k. Public service - TV?

tisdag 5 mars 2013

Hur ska samhället skydda hotade kvinnor?

I fredags sköts en kvinna ihjäl i Göteborg: Hennes före detta sambo är gripen, åtalad för att ha skjutit henne i ansiktet med ett gevär. Till saken hör att kvinnan hade ansökt om besöksförbud för mannen, men blivit nekad... Läs om händelsen här och fundera: Hur ska samhället göra för att sådant här inte ska hända?

söndag 3 mars 2013