söndag 26 maj 2013

Ska vi byta till guld?

Dokumentären Kapitalismens återvändsgränd argumenterar för att vi borde återvända till en s.k. guldmyntfot, där valutornas värde kopplas till guldet. Dagens pengar är nämligen egentligen... värdelösa?  Hur tänker man då?

Snart sommar...

... men ett nyhetstest hinns väl med?
Dn:s nutidstest v.21

torsdag 23 maj 2013

Upploppen i Husby

Du har säkert inte undgått att det har varit upplopp i Stockholmsförorten Husby de senaste dygnen. Det kommer nog upp många frågor hos dig, t.ex. "Varför blir det så här?" "Vad beror det på?" och "Vad ska man göra åt det?". Länkarna nedan kanske kan hjälpa dig att få svar på dina frågor:
"Nu lyssnar alla på oss"
Brandmannen: Varför gör du så här mot mig?
Goda krafter i Husby
Om polisarbetet i Husby
Ökande klyftor chockerande

torsdag 16 maj 2013

Är du feminist?

Klicka på länken, så får du i alla fall 33 argument varför feminismen behövs.... håller du med? Kan du koppla varje bild till feminismen som ideologi?
Trettiotre anledningar

onsdag 15 maj 2013

Nåt annat på grillen i sommar?

Nu när terminen börjar närma sig sitt slut och solen (alldeles för sakta) börjar värma upp vår del av jorden, är det säkert många som blir grillsugna. Köttätandet har ökat enormt mycket det senaste åren, vad blir konsekvenserna av det? Den här dokumentären försöker att beskriva bl.a. hälsokonsekvenserna och miljökonsekvenserna av köttätandet. Vad säger du, vad ska vi göra och vem har ansvaret?

söndag 12 maj 2013

Nyhetstest v.19

Dags igen för ett nyhetstest, håll till godo!

Roligt redovisningsverktyg

I många centrala kursmål står det att eleverna ska öva på olika sorters presentationer, och det finns flera som är enkla att lära sig som ger ett snyggt och pedagogiskt resultat. Vi har tidigare tipsat om Prezi, som dessutom är helt gratis. Med Videoscribe kan du göra snygga, animerade filmer där presentationen "ritas" fram. Länken går till PC-versionen, som är gratis en vecka men sedan hutlöst dyr! Jobbar ni däremot med "paddor" finns en app för några kronor som fungerar alldeles utmärkt.

söndag 5 maj 2013

Nyhetstest

Mycket lovdagar nu, men nog hinner du med ytterligare ett nyhetstest

onsdag 1 maj 2013

Första maj

Idag har det ju varit ledigt, "arbetarnas helgdag" första maj. Den började firas i Sverige med demonstrationståg 1890, och sedan 1939 är den en allmän helgdag. Det är lätt att glömma första majs historiska betydelse, 1890 hade inte arbetarna mycket rättigheter gentemot sina arbetsgivare (om några alls). Men även idag samlar demonstrationerna tusentals: Här är ett reportage kring Stefan Löfvens tal i Malmö, och du kan även läsa om Vänsterpartiets tal i Stockholm. Vad tycker du, är de tydligt "vänster", och i så fall hur?