söndag 29 september 2013

torsdag 26 september 2013

Islossning?

Kan det vara så att relationerna mellan USA och Iran är på väg att tina upp? I veckan har både Barack Obama och Irans president Hassan Rohani talat i FN, och tonen mellan de båda länderna har varit mer försonlig än på många år. Diskussionen gäller bland annat om Iran ska få kunna utveckla kärnteknologi för fredliga syften, medans USA tidigare misstänkt att Iran vill använda forskningen för att  utveckla kärnvapen.
Här kan du läsa en analys

tisdag 24 september 2013

Senaste klimatrapporten

FN:s klimatrapport kommer i veckan, men resultaten har läckt ut och det är ingen rolig läsning. Läs om den här, och titta särskilt på de olika tabellerna.

måndag 23 september 2013

Kartläggning av romer

Vi får säkert anledning att komma tillbaka till det här, men DN skriver idag om ett register över Romer som ska vara upprättat av Skånepolisen. Den här nyheten håller just på att utvecklas men så länge länkar vi till en artikel om romernas mörka historia i Sverige

torsdag 19 september 2013

Regeringens budget

...så har regeringen lagt sin statsbudget för kommande år. Vilka blir "vinnare", vilka blir "förlorare"? Hur kan man se regeringens ideologiska ståndpunkter i budgeten? Och kommer allt röstas igenom i riksdagen?

Regeringen om budgeten
Vinnare och förlorare
Enighet om att stoppa skattesänkning

onsdag 18 september 2013

Dieter och källkritik

Ett bra sätt att lära sig källkritik och vetenskaplighet är att undersöka debatten kring en ny diet: Vem ska man lita på? Den trendigaste dieten just nu har du säkert inte missat, den s.k. 5:2 - dieten. I en artikel i SvD kritiserar journalisten Henrik Ennart mycket av det som dieten sägs uppnå. Hur argumenterar han, vilka källkritiska principer använder han? Försök gärna att hitta andra källor som tycker tvärtom, och bedöm sedan vem du tycker är mest trovärdig i frågan.

söndag 15 september 2013

Nyhetstest v37

Veckans nyhetstest hämtar vi från GP

IT-tips: Readability

Vill du kunna läsa och spara artiklar som du hittar, i ett behändigt format? Då kan Readability vara något för dig. Den finns dels som en app till mobiler och läsplattor och som ett tillägg till din webbläsare: När du hittar en artikel som du gillar, eller vill läsa senare, klickar du bara på Readability-knappen. Texten sparas i ett format utan t.ex. massa reklam, och har du sen appen installerad kan du läsa den i mobilen på väg från skolan. En bra grej som du lätt kan bygga upp ett artikelbibliotek med, för att sedan dela med dig av.

onsdag 11 september 2013

Olycksdagen 11 september

Dagens datum har råkat bli historiskt av flera anledningar, och betyder olika för olika människor runt om i världen. För 10 år sedan dog utrikesminister Anna Lindh efter att blivit knivskuren, du hittar en artikel om henne här. För 40 år sedan tog Pinochet makten i en statskupp i Chile och grundade en stenhård diktaturstat, läs om det här.

Självklart förknippas datumet också med "9/11"-attackerna 2001, och där bjuder vi på ett filmtips i vilken attackerna skildras: United 93


tisdag 10 september 2013

FATTA

Kampanjen FATTA vill få människor att reflektera över sexuella övergrepp på ett delvis nytt sätt. Du hittar bloggen här och de har även släppt en redan mycket omtalad musikvideo. Verkligen någonting att diskutera i skolan

söndag 8 september 2013

Nyhetstest v36

Dags igen för att se om du har hängt med under veckan:
Nutidstest v36

tisdag 3 september 2013

Dålig koll på Syrien?

Nu vet du säkert att det pågår en konflikt i Syrien. Men du kanske inte har hängt med från början? Ingen fara: Den här artikeln från Washington post heter ungefär "9 saker du har tyckt att det varit för pinsamt att fråga om Syrien"

söndag 1 september 2013