lördag 30 november 2013

Den frikände seriemördaren

Först dömd för 8 mord, sedan frikänd, och nu har nya debatter blossat upp kring Sture Bergvall, tiidigare Thomas Quick. Det är inte konstigt om du känner att det har varit svårt att hänga med, men Svenska Dagbladet har samlat ihop ett antal artiklar om Bergvall och journalisterna, och domaren, och psykvården...

torsdag 28 november 2013

Tips:P3 dokumentär

Ett bra tips för att fördjupa sig kring ett ämne, bli allmänbildad eller bara uppleva spänning är radioprogrammet P3 dokumentär. Vad sägs t.ex om barnläkaren som misstänktes för att ha dödat ett barn? Eller tvångssteriliseringarna i Sverige? Eller HIV- sjukdomens första år? Kolla in hemsidan:

onsdag 27 november 2013

Rasistiska Hedenhösfamiljen

Du har nog inte missat att SVT:s julkalender i år handlar om familjen Hedenhös, som är baserad på barnböcker som kom ut på 1950-talet. I de böckerna används uttryck som t.ex "negrer" och "rödskinn" , och dessutom känns könsrollerna ordentligt dammiga i dagens Sverige ? Hur tycker du att man ska göra, ska man gå in och skriva om böckerna eller låta dem vara?
Nedan ser du några inlägg i debatten:

tisdag 26 november 2013

torsdag 21 november 2013

App-tips

Använder ni "paddor" på er skola, och gillar du att göra tankekartor när du antecknar? Då kanske appen iMindmap är något för dig. Du kan se hur det fungerar här


onsdag 20 november 2013

Vad tycker du att IKEA ska göra?

Möbelföretaget IKEA finns över hela världen och företaget anpassar sig också efter de länder där de finns. I Ryssland har detta lett till att IKEA har tagit bort en bild av ett lesbiskt par som finns i deras medlemstidning i andra europeiska länder. Du kan läsa om det här. En anledning till att IKEA gör så här är de ryska lagarna mot homosexuell propaganda.
Vad tycker du, gör IKEA rätt?

tisdag 12 november 2013

Veckans länktips

Arbetar ni med internationella relationer, och kanske framförallt kring olika konflikter i klassrummet? Då rekommenderas verkligen Säkerhetspolitik.se som drivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Där hittar ni bland annat en världskarta med uppdaterad information om konflikter i världen.

söndag 10 november 2013

Nyhetstest v45

Veckans nyhetstest hittar du här: DN:s Nutidstest

Tyfon-katastrofen i Filippinerna

Tyfonen Haiyan har skördat minst 10000 offer i Filippinerna, och långt fler är hemlösa efter katastrofen.
Läs om katastrofen här, och lyssna här. Om du vill veta hur du/ni kan hjälpa offren för katastrofen, kan du läsa det här

torsdag 7 november 2013

Tårtattack!

I veckan blev Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson utsatt för en s.k. tårtatack, vilket har lett till en debatt: Hur ska samhället reagera, hur pass allvarligt är det?
I det här klippet från Gomorron Sverige diskuterar Mona Sahlin och demokratiministern Birgitta Ohlsson hur en tårtatack kan skada demokratin

tisdag 5 november 2013

Dokumentär om Israel - Palestina

Om ni sysslar med internationella relationer kanske ni har pratat om den långvariga konflikten mellan Israel och Palestina. I den här starka dokumentären berättas det om Israels säkerhetstjänst, bl.a. så intervjuas gamla ledare för organisationen. Dokumentären väcker många frågor kring moral, säkerhet och utrikespolitik.
Gatekeepers

söndag 3 november 2013