tisdag 17 december 2013

Skolavslutning och religion

Regeringen vill åter göra det tillåtet med religiösa inslag på skolavslutningarna. Den senaste tiden har det varit tillåtet för skolor att vara i kyrkan, men inte att ex. sjunga psalmer. Detta vill regeringen nu ändra på. Vad tycker du, är det riktigt? Här hittar du artiklar om ämnet:

söndag 15 december 2013

onsdag 11 december 2013

Vad händer i Ukraina?

Kanske har du märkt att det är mycket demonstrationer i Ukraina nu. Men varför detta missnöje med regeringen? Vad handlar det om? Här hittar du en genomgång av vad som har hänt, dag för dag:
Ukraina - protesterna dag för dag

Årets Musikhjälpen

Tema för årets Musikhjälpen är att alla kvinnor har rätt att överleva sin graviditet, något som absolut inte är självklart i världen. Se gärna den här dokumentären tillsammans med någon, t.ex. i klassrummet, den innehåller starka scener

http://www.ur.se/Tema/Varfor-finns-fattigdom/Produkter/172105-Why-Poverty-Valkommen-till-varlden#start=184&stop=587

söndag 8 december 2013

Veckans Nyhetstest

Varsågoda, här är veckans Nyhetstest:

Mandela

Ni har säkert inte missat att Nelson Mandela gick bort natten till fredagen. Mandela var verkligen en människa som förändrade historien, som kämpade för de svartas rättigheter i Sydafrika. Men vem var han? Här kan ni se en pedagogisk dokumentär från det amerikanska bolaget PBS:


onsdag 4 december 2013

Hur blev det som det blev i Grekland

Som du säkert vet har Grekland storamproblem just nu: Skyhög arbetslöshet och ett gigantiskt budgetunderskott. Den här dokumentären sätter fokus på EU: Vilket var och är EU:s ansvar för krisen?
http://www.svtplay.se/video/1639940/greklands-vag-mot-krisen

söndag 1 december 2013

Nyhetstest

På mediekompass publiceras regelbundet nyhetstest, men det är också en bra sida att använda om ni arbetar med massmedier i skolan: