måndag 31 mars 2014

Fotbollen och våldet

I söndags misshandlades en Djurgårdssupporter till döds när han var på väg till fotbollsmatchen mot Helsingborg. Naturligtvis har detta gett upphov till fördömanden och en diskussion: Är detta ett fotbollsproblem eller ett samhällsproblem? Vad ska man göra åt våldet? Sätt dig in i debatten via länkarna nedan och fundera över och diskutera lösningar på problemet.
Mattias Lühr: Ett nytt dödligt struptag på fotbollen
Johan Esk: Nu står vi vid vägskälet
Erik Niva: En man dog- det var fotbollens fel
SVT:s sportpanel diskuterar
Diskussion i TV-programmet Agenda

söndag 30 mars 2014

torsdag 27 mars 2014

Tidigare betyg, en bra idé?

I måndags kallade regeringen till pressträff och berättade att dom vill att svenska elever ska få betyg tidigare än idag, redan i fjärde klass. Sedan dess har det varit en stor debatt kring detta i medierna, här är några länkar som hjälper dig att sätta dig in i debatten. Tycker du att tidigare betyg är en bra idé?
Regeringen om förslaget
Experter dömer ut tidigare betyg
"Ett steg i rätt riktning"

söndag 23 mars 2014

Nyhetstest

Dags för veckans nyhetstest, denna gången från DN

torsdag 20 mars 2014

Veckans flippade

Söker man på "crash course" på youtube, så hittar man mycket bra! Serien "Crash course world history" hittar man en serie på hittills 47 avsnitt som är informativa, roliga... och går mycket fort... Här är avsnittet som heter Obamanation

När får polisen skjuta?

Att polisen skjuter en annan människa till döds i Sverige hör till ovanligheterna, men i år är det rekordmånga - 4 stycken.
Den här artikeln reder bl.a. ut när polisen får avfyra sitt tjänstevapen:
DN: Redordmånga polisskjutningar

onsdag 19 mars 2014

Debatt om Sveriges tredje största parti

I söndags var det debatt mellan Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfvén, en debatt som var ganska kort och fick blandade recensioner i tidningarna. Däremot blev det hetsigare, och mer ideologiskt, när Jimmie Åkesson (Sd) och Gustav Fridolin (Mp) drabbade samman. De båda strävar efter att leda Sveriges tredje största parti efter valet i September.
Debatt Agenda

söndag 16 mars 2014

torsdag 13 mars 2014

Världsbäst... och sämst

Regeringens digitaliseringskommission har kommit fram till, att Sverige är bra på att dela ut datorer och paddor i skolan... men vad händer sen? Man menar att lärarna generellt sett är dåliga på att använda IT i skolan. Hur är det på din skola?
Underkänt för skolans digitalisering
Digitaliseringskommissionen om IT i skolan
Artiklar om iPads i skolan

Veckans flippade

The Open University finns på youtube, och det är oftast påhittiga och informativa små filmer som läggs ut. Här är en grundkurs i liberal ekonomisk teori:
Open University: Osynliga handen

tisdag 11 mars 2014

Nils Horners död

Idag dog Sveriges Radios utrikesreporter Nils Horner, skjuten på öppen gata i Kabul.
Naturligtvis väcker det många frågor, framförallt kanske kring journalister och deras arbetsvillkor runtom i världen. Några länkar till hjälp:
SR:s VD om mordet
Reportage från Nils Horner
Reportrar utan gränser

söndag 9 mars 2014

torsdag 6 mars 2014

tisdag 4 mars 2014

App-tips

Ett bra sätt att hålla koll på nyhetsflödet är att använda appen Omni. Där kategoriseras nyheter från de stora medierna så att det blir lätt att följa de nyheterna som är på tapeten just nu, exempelvis Ukraina-krisen.

söndag 2 mars 2014

Nyhetstest v.9

Frågor kring senaste veckans nyheter hittar ni här

Ukraina och Ryssland

Vi har haft inlägg om utvecklingen i Ukraina för inte länge sedan, men utvecklingen går snabbt nu som du säkert har märkt.
Här har du ett par länkar som kan ge dig lite bakgrund kring den senaste tidens händelseutveckling.
Hotet kan vidgas
Värt att veta om krisen i Ukraina