söndag 28 september 2014

20 år sedan Estonia-katastrofen

Nu är det 20 år sedan passagerarfartyget Estonia sjönk i Östersjön, och 852 personer miste livet. I den här dokumentären får man reda på vad som hände natten då färjan sjönk, men man får också se konsekvenserna av den: Vad gjorde regeringen, och hur reagerade de anhöriga?
TV4: 20 år sedan Estonia

Reportage från Syrien

Tiotusentals flyktingar strömmar nu in i Turkiet. De flyr undan IS, islamiska staten. Samtidigt vill många tillbaks och strida mot IS. Läs detta skakande reportage:
Flyktingarna vill tillbaka och strida
Kort om IS

onsdag 24 september 2014

Om medberoende

På SVT går nu ett TV-program som kan vara värd att ta upp i klassrummet. Det är Djävulsdansen. Programmet handlar om något som kallas "medberoende". Det är när en anhörig till en missbrukare av välvilja eller ren självbevarelsedrift anpassar sig till den som missbrukar. Dokumentären är en bra utgångspunkt för att diskutera missbruk, just för att den riktar in sig på hur omgivningen påverkas av missbrukaren.

söndag 21 september 2014

Efter valet: Vad händer nu?

Nu har spekulationerna efter valet satt igång: Kommer Stefan Löfven att lyckas? Först ska han försöka att bli vald till statsminister av riksdagen, och sedan ska han försöka att regera också. Det innebär till en början att han måste få stöd för regeringens första budget. Nedan ser du ett antal åsikter om den politiska situationen i Sverige nu.
Lena Melin: Nu måste Löfven välja
SvD: Löfven kommer att få det tufft
Radio: Godmorgon världens panel diskuterar det politiska läget


tisdag 16 september 2014

VALU i undervisningen

Nu har SVT släppt hela sin vallokalsundersökning, VALU. Använd den gärna som en startpunkt för att analysera valet i klassrummet: Vilka har röstat på vad? Vilka värderingar ligger bakom?
Hela undersökningen i PDF-format

Information om VALU

måndag 15 september 2014

Mycket valanalyser....

Så här dagen efter valet är det hemskt mycket analyser kring resultatet, bland annat  här och här. Men titta gärna in på hur ditt område röstade, och börja analysen där: Varför blev resutltatet som det blev?
Här finns resultaten:
Se hur ditt kvarter röstade

onsdag 10 september 2014

Ta chansen - ställ rätt fråga!

Titta in på Sveriges Radio under valspurten! Där kan du göra flera saker, bl.a. kan du ställa frågor till deras experter om vad som helst som har med valet att göra.

tisdag 9 september 2014

Valprogram på TV

Både TV4 och SVT samlar sina valprogram på sina play-tjänster. Använd dem gärna i klassrummen för att analysera partiernas politik och ideologier

söndag 7 september 2014

Valkompasser

Ni har kanske redan gjort någon av alla "valkompasser" som via en uppsättning frågor ska visa vilket parti som är bäst utifrån dina svar. Men gör gärna ett par, tre stycken och jämför resultaten: Om dom blir olika, vad kan det bero på? Hur är de utformade?
SVT valkompass
Expressens valkompass
Aftonbladets valkompass
DN:s valkompass

Duellen

Ikväll sänder SVT "Duellen", en debatt mellan Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven. Via länken nedan kan du följa duellen live och se den i efterhand:
Duellen

torsdag 4 september 2014

Ödesmättat NATO-möte

Medlemmarna i försvarsalliansen NATO möts just nu, och naturligtvis diskuteras krisen i Ukraina. Men har du koll på vad NATO är, och hur viktigt är mötet? Se nedanstående länkar:
NATO - säkerhetspolitik.se
DN: "Det viktigaste mötet på årtionden"

tisdag 2 september 2014

Partiledardebatt

För inte så länge sedan (ok, ganska så länge sedan...) så var det EN stor partiledardebatt under valrörelsen på TV, dagen innan valet. Sen började TV4 med en egen partiledardebatt, och nu kan de som förut bara gav ut papperstidningar tack vare den nya tekniken också sända "TV" över nätet. Härom dagen var det premiär för Aftonbladets egna partiledardebatt, du kan se den genom att klicka på länken nedan. Om du inte orkar se hela, kan du välja att se dem debattera ett speciellt ämne.
Aftonbladets partiledardebatt

Valmanifest!

Nu i valrörelsens sista självande dagar, presenterar partierna sina valmanifest - en slags slagfärdig, kortfattad sammanfattning av vad partiet/partierna lovar göra om just dom får förtroendet av väljarna. Kolla in ett urval nedan, och fundera: Varför tror du att partierna väljer just de saker som de presenterar i sina manifest?
Alliansens valmanifest
Socialdemokraternas valmanifest