torsdag 30 oktober 2014

NOLL ränta???

Häromdagen kanske ni hörde att riksbanken sänkte räntan till 0%! Detta är ett historiskt besked, det har aldrig hänt under riksbankens historia. Men innebär det att det blir gratis för dig och din familj att låna pengar nu? Nej, så "bra" är det inte, 0% gäller när riksbanken lånar pengar till bankerna, du kan se en film från riksbanken som förklarar hur riksbankens ränta fungerar.

söndag 26 oktober 2014

Politiker och sociala medier

Tror du att det är bra för en politiker att finnas på sociala medier, eller finns det nackdelar? Svenska dagbladet har granskat hur de nya ministrarna använder sociala medier, och statsvetaren Ulf Bjereld tycker att de borde synas mer där.

torsdag 23 oktober 2014

Regeringens budget

Det som har dominerat medierna idag har varit presentationen av den nya regeringens budget. Om ca två veckor ska oppositionspartierna lägga sina budgetar, och så småningom ska riksdagen rösta om de olika alternativen. Här finner du ett urval som hjälper dig att sätta dig in i budgeten och debatten kring den:
Finansministern presenterar en kort sammanfattning av budgeten
Ekots expert analyserar budgeten
Radiodebatt mellan Magdalena Andersson (S) och Anna Kinberg Batra (M)

Så är svenskarna...

Är vi "normala", eller i själva verket ganska extrema...? En skämtvideo om svenskheten:
Swedishness

tisdag 21 oktober 2014

U-båtsjakt och källkritik

Det är ju mycket prat om källkritik i skolan, och vad passar bättre än att öva den på medierapporteringen kring den marinoperation som just nu pågår utanför Stockholm: Vad är sant och vad är inte sant, och hur mycket påverkas medierapporteringen om gamla föreställningar kring Ryssland... och vilka tjänar på den? Nedan finner du två kritiska artiklar kring rapporteringen ur olika perspektiv:
Julafton för patriarkala försvarsromantiker
Rädslan för ryssen är i full sving

måndag 20 oktober 2014

Ryska u-båtar...?

Du har säkert inte missat att det just nu pågår sökningar efter "främmande föremål" utanför Stockholm, något som man tror är en jakt på en U-båt.... Vad innebär egentligen detta? Läs/titta på kommentarerna nedan.
Putin vill att vi ska vara rädda
Det är trenden som är oroande

onsdag 15 oktober 2014

Vad är "Super-Reva"?

Just nu pågår en samordnad polisinsats i EU där Sverige deltar som kallas "Mos Maiorum" som bl.a. syftar till att kartlägga EU:s papperslösa invandrare. Detta har väckt stora protester, och på sociala medier finns uppgifter om kontroller som kritiseras för att vara rasistiska. Vad är sant om insatsen? Läs följande artiklar och sätt er in i ämnet: Tycker du att insatsen är okej?
SvD om insatsen
Polisen: Vandringssägner
"Ett jättekliv in i rasismen"

söndag 12 oktober 2014

fredag 10 oktober 2014

Fredspriset till Malala Yousafzai!

Idag meddelade den norska nobelpriskommittén i Oslo att årets fredspris går till Malala Yousafzai, en ung flicka som blev skjuten av talibaner i Pakistan för sin kamp för flickors rätt till utbildning. Hon överlevde, och har skrivit både en bok och givit intervjuer. Här kan du se en intervju med den amerikanska journalisten John Stewart:
Malala i The Daily Show

onsdag 8 oktober 2014

Hur farligt är ebola?

Nu går det inte en dag utan att det kommer nya besked om antalet smittade i ebola-epidemin och smittan når också nya länder. Men vad är Ebola, hur smittas det och hur stor risk utgör epidemin globalt och för Sverige? Nedan följer ett par länkar som kan ge dig svar på dina frågor:
Ebola - krisinformation.se
Hans Rosling Youtube: Varför spreds den i Västafrika?

söndag 5 oktober 2014

Sveriges nya regering

Nu har Stefan Löfven utsett minsistrarna i hans regering. Titta in på Aftonbladets lista över ministrarna: Vilka ministrar är miljöpartister? Är det några du känner igen? Löfven höll också sin regeringsförklaring i fredags, där han förklarade vad hans regering vill göra de närmaste åren. Du kan läsa hela regeringsförklaringen här

onsdag 1 oktober 2014

Riksdagens öppnande

Riksdagens öppnande innehöll högtidstal, förväntansfulla debutanter... och kontrovers kring valet av 2:e vice talman! Se 2:e vice talman Björn Söder debattera med vänsterpartiets Rosanna Dinamarca: Tycker du att det är lämpligt att Söder har fått jobbet?
Talmansdebatt, Gomorron Sverige