söndag 30 november 2014

Lever vi i olika världar?

Läs gärna den här krönikan av journalisten Ehsan Fadakar. Han har med ett fejkat Facebook-konto undersökt hur världsbilden kan se olika ut beroende på vilka åsikter man har. Håller du med honom i det han påstår? Är det hopplöst att "ta debatten"?

torsdag 27 november 2014

Vad händer i Ferguson, USA?

I Fergusson i USA, och i flera andra städer, pågår nu stora protester mot rasism och diskriminering. Men vad handlar det om? De här länkarna kanske hjälper dig att förstå:
Detta har hänt
Mer än 400 gripna

söndag 23 november 2014

Spice

Drogen spice har fått fotfäste i Sverige, och tar liv. Lär dig mer om Spice, och sprid informationen:
"Värsta drogen jag testat"
Drugsmart om Spice

tisdag 18 november 2014

Är det inte bra att köpa eko-mat....?

I söndags kom en uppmärksammad debattartikel  där författarna hävdar att det, tvärtemot vad många tror, inte alls är bra att odla ekologisk. Artikeln har sedan kritiserats för att författarna både missförstått och förenklat frågan. Läs båda artiklarna, och försök att reda ut hur man kan komma till så olika slutsatser.

söndag 16 november 2014

Vad är G20?

Ni har kanske hört att  G20 har haft ett möte i Australien i helgen... men vad är egentligen G20 för sammanslutning, vilka ingår, och vad kom man överens om?
Här är en nyhetslänk samt en länk som förklarar gruppen.
G20 globalis
SR: G20-mötet avslutat

onsdag 12 november 2014

Vad händer i Ukraina?

Det är inte lätt att hänga med i nyhetsrapporteringen från Ukraina, vad är det egentligen som händer.
Den här artikeln rekommenderas, där en expert menar att man nu kanske kan tala om att det är en rysk invasion som pågår.

söndag 9 november 2014

Söker du kunskap om romer och EU-migranter?

Som du säkert märker, så finns det många människor som sitter på stadens gator och sträcker ut sina händer för att du ska skänka en slant. Det har lett till mycket känslor, och många av känslorna kanske grundas på rena fördomar? Det finns flera sidor som försöker sprida saklig information, samtidigt som man visar hur du kan hjälpa dom som behöver hjälp, om du bestämmer dig för det. Här är ett exempel:
Podrom

onsdag 5 november 2014

Musikhjälpen

Idag presenterades årets programledare för SR:s Musikhjälpen. Fokuset i år är att stoppa spridningen av HIV. Engagera gärna er skola, det fina med Musikhjälpen är att det finns en upparbetad infrastruktur för insamlingen, så om viljan finns är det väldigt enkelt att vara med!

Barn lever i kloaker - i Europa....

Se på föjande artikel/reportage som visar hur barn i Rumänien lever i kloaker, totalt negligerade av sin regering... ett skakande reportage som ställer frågor om medmänsklighet och ansvar... diskutera, vad kan t.ex. EU göra?

söndag 2 november 2014

Diktaturen som dokusåpa

I UR:s nya program Diktatorn stängs 8 ungdomar in i 8 dygn, och blir fråntagna mer och mer av sina rättigheter.... Serien har och ger upphov till diskussioner kring demokrati och diktatur, och hur vi lätt tar våra rättigheter för givet.