tisdag 24 februari 2015

Vad är negativ ränta för något?

Härom veckan sänkte riksbanken sin ränta - till MINUS 0,1 procent! Det är inte helt lätt att förstå vad en negativ ränta innebär, men kanske går det lättare med hjälp av riksbankschefen Stefan Yngves ?

söndag 22 februari 2015

Debatt kring yttrandefriheten

Efter attentaten i Paris och Köpenhamn har det blivit en stor debatt kring yttrandefriheten: Vad ska få publiceras, och vad bör man publicera? Följande länkar kan tjäna som utgångspunkt för en diskussion :
http://www.svt.se/opinion/article2684264.svt

http://www.svt.se/opinion/article2686443.svt

tisdag 17 februari 2015

Antisemitismen

Fler och fler tecken tyder på att antisemitismen ökar i Sverige och i andra länder. Hur ska vi förhålla oss till det, och varför har det blivit så? Och hur ser antismetismen ut idag? Länkarna nedan kan tjäna som grund för en diskussion om detta.
Judehatet som drar storpublik
Svensk rappare bakom antisemitism
Aktuellt 17 feb ca 10 min in i programmet

söndag 15 februari 2015

En nioåring, poliser och källkritik

Ni har säkert sett nyheten, och kanske bilderna, där en polis dunkar en nioårings huvud i marken. Ganska snart började andra uppgifter spridas på sociala medier, uppgifter som sa att nioåringen hade sig själv att skylla... Läs artikeln nedan där Sydsvenskan bemöter uppgifterna, och fundera över källkritiska begrepp som "trovärdighet", "tendens" och "primärkälla".
Barnen som väckte hatarna

onsdag 4 februari 2015

Jämställda läroböcker?

Gustav Fridolin, sveriges utbildningsminister, vill att skolverket och förlagen ska arbeta tillsammans för att läroböckerna ska bli mer jämställda. Undersök gärna tillsammans er egen skolas läroböcker: Hur mycket plats tar kvinnorna respektive männen i dem?

söndag 1 februari 2015

En krönika om trams

Krönikören Niklas Orrenius menar i sin senaste krönika att det verkar som om allt fler tror på konspirationsteorier, särskilt sådana om judar. Läs krönikan och reflektera: Vad är en konspirationsteori? Varför skapas konspirationsteorier, och känner du igen någon i krönikan?